Om Föreningen Svenska Stridsbåtar

Vi är ett gäng entusiaster som av en slump 2012 fick erbjudande att köpa en av försvarets övertaliga 90E. Eftersom vi är intresserade av sjön och militärhistoria så såg vi direkt en möjlighet att bevara en unik båt från Kustartilleriets tid för att kunna vis upp för allmänheten. När vi tog över båten hade den legat på land sedan 2007 och var i mycket dåligt skick. Efter många arbetstimmar och runt 300 000 kr i delar och reparationer så är båten nu nästan i nyskick och återställd i originalfärger.

För att få ekonomi att kunna underhålla och driva båten så kör vi turer och event och uppvisningar vilket har blivit mycket uppskattat. Båten drivs av Föreningen Svenska Stridsbåtar där alla jobbar ideellt och lägger ner massor av timmar varje år på underhåll.

Vintern 2018/2019 genomgick båten en omfattande livstidsförlängning med motorbyte efter att vi blivit sponsrade av Scania med en provmotor. Stridsbåt 127 är den enda livstidsförlängda Stridsbåt 90E. Båten ingår i Veteranflottiljen på Gålöbasen vilket är en museiförening för bevarande av militärfartyg.

Båten har hemmahamn i Furusund norr om Stockholm och vi kör huvudsakligen i skärgården mellan Stockholm och Öregrund men har varit på turer både i Mälaren/Hjälmaren, till Sankt Anna skärgård och 2018 ända till Västkusten.