Verksamhetsberättelse 2019

Verksamhetsåret 2019 i ord och bild.

MILITÄRHISTORISK RESA
Vi har under året fortsatt med våra resor i Kustartilleriets spår där Major Staffan Vestin guidar runt mellan intressanta lämningar av svenskt kustförsvar i före detta Spärrbataljon Arholma och Söderarm. Vi även genomfört planering inför en längre resa våren 2020 där vi tillsammans med Minsveparen M20 kommer köra hela vägen från Stockholms city till Singö och där gästerna kommer guidas av både Alexander Wahlund, författare till Stockholms Kustartilleriförsvar 1914-2000, och Major Staffan Vestin. Under resan kommer gästerna bo på M20 och göra dagsturer med Stridsbåten.

SAR-INSATSER OCH ASSISTANS
Efter en lugn start på säsongen kom årets första larm dagen innan midsommarafton då en motorbåt fått stopp och drev i Fursundsleden. Vi var snabbt på plats och kunde bogsera familjen till Östernäs båtvarv. Barnen ombord på haveristen fick komma över på Stridsbåten under bogseringen och det gjorde den midsommarhelgen till den bästa någonsin enligt dem! Den första juli gick larmet igen, denna gång var det en tysk segelbåt som slitit sig i sin natthamn pga av vindkantring och låg och slog mot klipporna. Vi kastade oss förstås iväg direkt och kunde 15 minuter senare rädda upp situationen. Ingen skador på segelbåten som kunde gå för egen maskin till ny natthamn. I mitten av juli ser vi en motorbåt som ligger och driver utanför Kapellskär, vi kopplar upp dem och bogserar till gästhamnen i Gräddö. I början på augusti går larmet på VHF-radion mitt i natten, SOS-alarm behöver akut transport av ambulanspersonal från Spillersboda brygga till Söderöra. Vi kastar oss självklart iväg direkt och hämtar upp ambulanspersonalen 10 minuter senare och går mot Söderöra. Väl där ute assisterar vi dem tillsammans med sjöräddningen och det hela slutade bra. I mitten av augusti får vi ett uppdrag av Sjöassistans att bogsera en motorbåt med problem från Norröra till varv på Blidö, detta genomför vi utan problem. I början på september går larmet igen på radion, denna gång är det en kvinna som varit ute och rott och blivit överraskad av vinden och driver ut mot farleden. Vi lämnar kaj omedelbar och är på plats 15 minuter senare, vi sätter över en från vår besättning i roddbåten och ror tillbaka kvinnan till sin ö, allt slutar bra även denna gång!

ÖVNINGAR
Under året har vi genomfört ett antal mindre övningar för besättningen, bland annat navigation, handhavande, säkerhet, övergivande av fartyg. I maj månad deltog vi tillsammans med ett stort antal andra aktörer i en SAR-övning på Stora Värtan. Övningen arrangerades av Safety gruppen på uppdrag av skärgårdsrederierna. Under sommaren har vi även hunnit med att öva tillsammans med Frivilliga flygkåren som var helt nytt för oss, det var lärorikt och där hoppas vi på återkommande övningar. Under hösten medverkade vi även på Sjövärnskårens utbildning Basic SAR med båt och besättning och som avslutning på den utbildningen deltog vi i en stor SAR-övning tillsammans med Sjövärnskåren, SAR-Sweden, Polisen och Kustbevakningen.

FASTA TURER OCH UPPVISNINGAR
Under året har vi fortsatt med våra populära fikaturer till Söderarm respektive Arholma med guidning i batteriet och där har vi utökat turerna att gå ända till november pga stor efterfrågan.
I augusti deltog vi traditionsenligt i Fyrens Dag på Söderarm.
I september deltog vi som vanligt på Veteranflottiljens EDIP, En Dag I Paradiset, som genomförs på Gålöbasen.

VINTERVILA
Efter en sista tur ut till Söderarms fyrplats den 1/1 som blev både säsongens sista och årets första så ligger nu båten på land för att bli omhändertagen av föreningsmedlemmarna inför nästa säsong.

Stort tack för i år! hälsar Stridsbåt 127 med besättning.